Rust en samenwerken

Rust en aandacht onder hoogspanning

Als in een soort snelkookpan vindt er tijdens de aanpak van de Coronacrisis een ontmoeting van werelden plaats. Solide en betrouwbare netwerken die een belangrijk fundament vormen in tijden van crisis worden vermengd met omgevingen waar onder grote druk snel gehandeld moet en kan worden. Er ontstaan in hoog tempo nieuwe coalities die eerder niet voor de hand leken te liggen, maar nu helpend kunnen zijn om de grote uitdagingen slim het hoofd te bieden. 

Ook tijdens deze crisis heeft de soms vertragende bureaucratie een belangrijke en onmisbare functie. We moeten de kwaliteit en effectiviteit waarborgen van de dingen die we doen en laten. Er wordt ontzettend veel en snel geleerd op dat gebied.

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de energie dit leerproces kost, zeker in de werkomgevingen waar de spanning hoog is. Mensen voelen zich soms niet gezien of gehoord in de goede dingen die ze aandragen, de energie die ze stoppen in het vinden van oplossingen en het resultaat van hun inspanningen. Maak in het leer en werkproces dat nu dagelijks wordt doorgemaakt ruimte en geef elkaar aandacht op deze onderwerpen. 

Zorg op de eerste plaats goed voor jezelf en hou voor ogen dat we samen zijn begonnen met het lopen  van een marathon. Pak rust, zorg goed voor jezelf en zoek vanuit die rust verbinding in de samenwerking. Communiceer over hoe het met je gaat en vraag hulp als je je niet goed voelt, of als de druk te groot wordt.

We hebben in Nederland gelukkig heel veel kennis op het gebied van samenwerken onder hoogspanning. Bijvoorbeeld kennis van defensie. Lessen die heel specifiek voor professionals in de zorg en in de schillen daar direct omheen beschikbaar komen in de vorm van een webinar:


Vanuit mijn ervaring in het werken onder hoogspanning in de zorg hoop ik dat we op deze manier goede kennis beschikbaar stellen en onderling blijven delen. Adviseren op zorgen voor elkaar en de kennis van werken onder hoogspanning is een discipline op zich. Het is niet mijn specialisme en vak, ik heb dit vooral geschreven om aandacht en bewustzijn voor zelfzorg en zorg voor elkaar te vragen. 

Vraag vanuit je organisatie of rol op tijd hulp aan mensen die hiervoor zijn opgeleid. Aarzel niet. Het kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de manier waarop we deze marathon zo goed en gezond mogelijk gaan doorlopen.

En tot slot: 




Reacties

  1. Mooi geschreven, Peter. Dank daarvoor ❤

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig geschreven,
    Peter. En zo waar. En wat schrijf je ontzettend mooi en waardevol over je leven in je blogs. 🙏🏼

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Start With Stop

Schaduwmacht

Duidelijkheid