Big Brother


Innovatie
Iedere dag worden er nieuwe uitvindingen gedaan die invloed hebben op ons dagelijks leven. Technieken en producten die ons leven vergemakkelijken, onze gezondheid bewaken en op allerlei manieren een positieve uitwerking hebben op ons bestaan. De ontwikkelingen volgen elkaar in een razend hoog tempo op. Daar waar vroeger alleen ouderen moeite hadden om die snelheid van innovatie bij te houden, is het nu voor bijna iedereen onmogelijk om up to date te blijven.

Zichtbaar
Over het algemeen ben ik een groot voorstander van het doorontwikkelen, inzetten en benutten van nieuwe technieken. Sterker nog, of je het er mee eens bent of niet,  niemand stopt al die innovatie. Als we het over techniek hebben, dan denken mensen snel aan robots, smartwatches, telefoons en allerlei tastbare producten die de huiskamers in snel tempo veroveren. Dit is maar een klein en zichtbaar onderdeel van de nieuwe mogelijkheden die de afgelopen jaren zijn ontstaan.

Huis, tuin en keukendata
Al die apparaten, draagbare meetapparatuur, camerasystemen met gezichtsherkenning en profielen op sociale media leveren een gigantische hoeveelheid data op. Huis tuin en keuken data, persoonlijke data. Waar we zijn, hoe onze stemming is, met wie we contact hebben en soms zelfs wat de toestand van ons lichaam is. Data waarvan we eigenlijk vaak niet weten dat het verzamelt wordt. Lees jij al die algemene voorwaarden van a tot z?

Technologische vooruitgang
Zoals ik eerder al schreef ben ik een fan van technologische vooruitgang en het positief gebruik van slimme oplossingen, maar er schuilt een groot gevaar in de ruimte die nu door de overheid gepakt wordt onder het mom van criminaliteit, terrorisme en fraudebestrijding en de koppeling van onze data zoals de huidige regering van plan is.

Hellend vlak
We bevinden ons op een hellend vlak met een koersloze regering aan het roer. Al jarenlang pakt de overheid meer van onze privacy terwijl Nederland nog nooit zo veilig is geweest als nu. We worden op basis van volstrekt onduidelijke argumenten met camera;'s in de gaten gehouden en gevolgd via onze data. Hier wordt nog een schepje bovenop gedaan de komende jaren. Lees dit artikel over het nieuwe SyRi maar.


Onderling vertrouwen
Daar waar de samenleving schreeuwt om meer onderling vertrouwen doet het kabinet het tegenovergestelde. Iedereen is verdacht tot het tegendeel is bewezen. Sommige adviesbureau's spelen hier handig op in. Kijk dit filmpje van Pink Roccade maar. Kijk en huiver. De meest enge gedachte is nog dat er waarschijnlijk bestuurders bestaan die dit soort richting ambiƫren.


Stop en debatteer
Ik vind dat deze stappen onderbroken moeten worden door een groot en maatschappijbreed debat over hoe we onze samenleving willen inrichten en wat we hierin toestaan en wat niet. Kijk naar onze oosterburen. Leer van de bezwaren van vele burgers. Kijk goed naar de adviezen van het CPB en de RVS en beslis later wat voor keuzes bij Nederland passen. Dit gaat te snel.


Ik ga een rondje door het bos in Drenthe lopen. Zonder camera's, microfoons, telefoons en allerlei engerds die een kijkje in mijn leven nemen. Of vliegt daar nou een drone over het bos?






Reacties

Populaire posts van deze blog

Start With Stop

Schaduwmacht

Duidelijkheid