Hup Zuidoost-Drenthe!



Beweging

In maart van dit jaar schreef ik dit blog over samenwerken en de uitdagingen in Zuidoost-Drenthe. Er is in de tussentijd veel in beweging gekomen. Er worden mooie stappen gemaakt door partijen die hun nek uitsteken om samen te werken en te innoveren. Op de Baander in het centrum van Emmen is Growing Workplace geopend. Een flexomgeving waar iedereen tegen minimale kosten een werkplek kan huren, waar kruisbestuivingen plaatsvinden, mooie bijeenkomsten en presentaties gehouden worden.

Wijkniveau

Ook op wijkniveau schieten de initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Bijvoorbeeld in Bargeres ontstaan er mooie verbindingen in het Brinkenhoes (eind oktober de volgende Bargeres Doet!). Wijkbewoners, de wijkvereniging en organisaties slaan de handen ineen om hun omgeving zelf vorm te geven. Gaat dat vanzelf? Nee, deze nieuwe verhoudingen vragen om voortdurende onderlinge afstemming, de ruimte om fouten te maken en een zoektocht naar wat werkt. De gemeente Emmen maakt stappen in het aannemen van een faciliterende rol. Dat is een compliment waard gezien de moeilijke omstandigheden waarin de gemeentelijke organisatie opereert en de uitdagingen die de decentralisaties, bezuinigingen en hervormingen met zich meebrengen.

Krimp en leegstand

Afgelopen week werd er door de gemeente een bijeenkomst georganiseerd waarin vastgoedeigenaren in het centrum van Emmen uitgedaagd werden om na te denken over de toekomst van hun ruimtes. Tijdens deze bijeenkomst werden (voorzichtige) stappen gezet om tot een meer gezamenlijke en samenhangende aanpak te komen voor de leegstandsproblematiek. De eerste algemene conclusie van die avond is dat leegstand een gemeenschappelijke uitdaging vormt voor alle partijen die belang hebben bij een gezonde toekomst van de regio. We zullen op een creatieve en vernieuwende manier invulling moeten geven aan gebieden. Wordt vervolgd.    

 Jeugd

Ook in het organiseren van activiteiten voor en door jongeren is er veel gaande in Emmen. Er zijn al verschillende partijen die activiteiten opgepakt hebben. De  jongerenraad (in oprichting), Buildup EmmenIn2youth en nog meer partijen zoeken elkaar op om samen te werken. Afgelopen week werden daarvoor tijdens een bruisende bijeenkomst de eerste stappen gezet. Marloes Dekker van het succesvolle Jimmy's uit Groningen voorzag de deelnemers van dit overleg van voorbeelden en feedback.  

Boekpresentatie

Emmen was ook weer landelijk in het nieuws. Na wat onhandige generaliserende opmerkingen over Drenthe en Drenten in een interview in de VK presenteerde Peter Middendorp  in een afgeladen Plantage Vermeer in Emmen zijn nieuwe boek 'Vertrouwd voordelig'. Ondanks het feit dat hij af en toe slecht te verstaan was tijdens de presentatie, werd duidelijk dat hier een man stond die meer met zichzelf dan met zijn omgeving aan aan het afrekenen was. Dit deed hij op een kwetsbare en open manier.Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een puberende winkelierszoon. Los van de direct betrokkenen die in het boek voorkomen, waarvan ik me voor kan stellen dat dat lastig is, schoot er een aantal mensen via de (social) media in een ietwat trieste slachtofferrol.  Ik hoop dat de mensen die negatief hebben gereageerd nog een keer goed in de spiegel kijken en zich realiseren dat juist zulke reacties niks opleveren voor onze regio.

Hup Zuidoost-Drenthe!

Er zijn dus mooie ontwikkelingen gaande in Zuidoost Drenthe. Naast de bekende lokale en regionale successen zoals Emmen CulinairDe gouden PijlRetropopPoppodium AppolloC'est La VieGooi maar in m'n PetParkfestival Coevorden bevat dit blog maar een kleine greep uit de positieve en opbouwende initiatieven die er verder al lopen of opgezet worden. Er is veel meer. Heb je aanvullingen of hulp nodig bij een idee waarmee je aan de slag wil? Kom langs bij Growing Workplace, of reageer en deel! Hup Zuidoost Drenthe!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Start With Stop

Schaduwmacht

Duidelijkheid